Van Eyck tot Dürer

Tip voor een 'cultureel' uitstapje: expositie in Brugge


De grote tentoonstelling ‘Jan van Eyck, de Vlaamse Primitieven en het Zuiden’ die het Groeningemuseum in 2002 organiseerde, toonde hoe de Vlaamse Primitieven Zuid-Europa veroverden. Nu kijkt Brugge richting Oosten.
‘Van Eyck tot Dürer’ illustreert voor het eerst wat voor een artistieke revolutie de Vlaamse Primitieven teweeg brachten in het Centraal-Europa van hun tijd. De kunstzinnige en technische vernieuwingen van talentrijke schilders als Jan van Eyck wisten zich razendsnel over deze bijzondere regio te verspreiden en inspireerden de lokale kunstenaars en de jonge Albrecht Dürer. De kruisbestuiving tussen trotse tradities en nieuwe invloeden leverde een rijke erfenis op.
Van Eyck en Dürer zijn grootmeesters uit de periode 1420-1530, titanen uit de westerse kunstgeschiedenis. Het
Groeningemuseum verenigt hen in een prestigieuze tentoonstelling met belangrijke bruiklenen uit Europese en
Amerikaanse topcollecties. Meesterwerken van grote namen zoals Bouts, Campin, Lochner, Memling, Schongauer,van der Goes en van der Weyden en topstukken van hier minder bekende maar niet minder geniale meesters uit Centraal-Europa. Schilderijen maar ook tekeningen, miniaturen, prenten en sculpturen nemen je mee naar de boeiende confrontatie tussen de Vlaamse Primitieven en kunst uit Centraal-Europa.
Een van dé culturele belevenissen van 2010. Nog tot 30 januari 2011.

Groeningemuseum, Dijver 12


                           


(bronvermelding: website Groeningemuseum)

Reacties

Populaire posts